Journalistiek en Emoties

Afgelopen maandag 5 oktober was Kim Einder te gast in de Journalistieke Arena op de Hogeschool in Ede. Kim (25) is het levende bewijs dat een vaste baan in de journalistiek nog steeds mogelijk is.  Tijdens haar opleiding was ze al hoofdredactrice van scholieren.com. En na het afronden van haar studie kreeg ze meteen een baan aangeboden bij het ANP. Hier kreeg ze een fulltime functie op de binnenland en buitenland redactie. Inmiddels is ze eindredacteur bij jongerenkranten 7Days en Kidsweek en houdt ze zich dagelijks bezig met de vraag ‘Hoe breng je nieuws aan kinderen?’.

Over haar tijd als redacteur bij het ANP verteld Kim: “Het ANP is de eerste nieuwsbron. Wij maken korte berichten die een bron vormen voor de Nederlandse media. Het ANP haalt haar informatie via P2000 meldingen (brandweer/ambulance), Twitter, persberichten, buitenlandse persbureaus en correspondenten uit de regio’s. Veel nieuws kun je aan het begin van de dag al aan zien komen, maar ik houd het meest van onverwacht nieuws. Dit zorgt voor adrenaline en de hoogtepunten in je loopbaan.”

Zo ook op 17 juli 2014… De dag die de geschiedenis ingaat als een dag waarop het leven voor veel mensen even stil stond. Een donkere dag. Vluchtnummer MH17 van Malaysia Airlines werd boven Oost-Oekraïne geraakt door een luchtdoelraket. Aan boord waren 298 mensen en kinderen. Er waren geen overlevenden.
Voor Kim begon de dag nietsvermoedend. Ze was nodig op de binnenlandredactie die dag en deed haar werk zoals dat van haar werd verwacht. Ze wou al bijna naar huis gaan totdat ze geroepen werd door een van haar collega’s op de buitenlandredactie. Er was verontrustend nieuws binnengekomen over een vliegtuig dat stilstond op de radar en Kim werd er (vanwege haar absurde passie voor vliegtuigrampen) meteen bij gehaald. Ze ging aan het werk. Schiphol bellen, Malaysia Airlines proberen te bereiken en op een of andere manier achterhalen waar het vliegtuig zich bevond. Half Nederland zat gespannen in afwachting van de eerste berichten.
Het nieuws werd bevestigd en het werk voor Kim ging door. Reisbureaus bellen, achterhalen hoeveel mensen er een ticket hadden geboekt voor de desbetreffende vlucht. Een zo nauwkeurig mogelijke schatting maken van de slachtoffers. Nabestaanden telefonisch geruststellen die in wanhoop contact zochten met het ANP. Proberen een rode draad te vinden in de grote stroom aan berichtgeving uit het buitenland…

’s Avonds laat kon Kim naar huis, om zich op te laden voor de dag die komen zou. ‘The day after’, waarop ze weer vroeg werd verwacht. “Ik had de hele dag niet de tijd gehad om er bij stil te staan. Je zet een knop om en doet je werk. ‘Nieuws leveren aan de mensen’. Maar op weg naar huis in mijn auto vloog er een vliegtuig boven me. Op dat moment besefte ik hoe écht nieuws is en kwamen de emoties binnen.” Voor Kim voelt deze dag als een hoogtepunt uit haar carrière.

Kim komt binnen haar nieuwe baan bij 7Days en Kidsweek nog altijd onderwerpen tegen met een hoop ellende. “In principe vermijden we niets, de kunst is om het nieuws op een gepaste manier te brengen aan de kinderen. Het verhaal te nuanceren en indringende details weg te laten. Het nieuws van MH17 werd ook bij 7Days verwerkt, maar daarbij hebben we vooral advies gegeven over omgaan met het verlies na een ramp.”
Bedankt voor het delen van deze persoonlijke ervaring, Kim!
https://twitter.com/kim_einder

Advertenties

Een gedachte over “Journalistiek en Emoties

  1. Pingback: De Arena van de Journalistiek | TO MUSE

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s