“Arabische Lente” Jan Eikelboom

“Als Nieuwsuur-verslaggever Jan Eikelboom op 19 januari 2011 aankomt op het vliegveld van Tunis, wordt direct zijn camera in beslag genomen. Toch slaagt hij erin om het land binnen te komen en verslag te doen van de revolutie die daar in volle gang is. Het blijkt het begin van wat inmiddels de Arabische Lente wordt genoemd: na Tunesië gaan ook in Egypte, Libië, Bahrein, Syrië, Jemen en tal van andere Arabische landen burgers de straat op om hun rechten te eisen. Hoewel de ene revolutie succesvoller blijkt dan de andere, wordt begin 2011 wereldgeschiedenis geschreven.” Luid de achterkant van het boek. Een samenvattend boek over de rauwe werkelijkheid van de Arabische lente.

Eikelboom blijft in zijn boek niet alleen bij inhoud en feiten. Persoonlijke verhalen van zowel hemzelf als de mensen waarmee hij in contact komt geven het boek zijn kracht. Je ziet leest hoe hij nieuws vind in Arabië en het in Nederland brengt. Eikelboom is een ervaren journalist met een grondige kennis over de geschiedenis van het Midden-Oosten, dit maakt dat hij gebeurtenissen niet alleen enorm goed opmerkt, maar ook kan overbrengen op een zeer begrijpelijke manier.

De ondertitel “Een ooggetuigenverslag” dekt de lading perfect. Het boek neemt je mee op de reis die Eikelboom maakt en de beeldende schrijfstijl maakt het niet moeilijk om je in te leven. Het is vlot én prettig leesbaar met, ondanks het onderwerp, humor. “Bij het weggaan worden we opnieuw tegengehouden door een beveiliger. ‘Hoho, u mag hier niet zomaar door!’ Ik pak mijn ticket, wijs op de datum, zet mijn beste huilstem op en zeg paniekerig: ‘We hebben ons vergist…”

Door persoonlijke individuele verhalen op een journalistieke manier te verbinden met het grote verhaal uit het onrustige Midden-Oosten, schept Eikelboom een enorm breed en duidelijk beeld van de situatie. Het boek bevat niet alleen verhalen die al bij Nieuwsuur te zien zijn geweest, maar ook verhalen die het nieuws niet haalde. Dat maakt het boek van Eikelboom op meerdere vlakken heel interessant.

4 vd 5 sterren

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s