De Arena van de Journalistiek

“Het is maandagmiddag 2 november. Buiten is het grauw en windstil. Binnen in de Hogeschool Ede zitten 59 fanatieke en verwachtingsvolle eerstejaars-journalistiekstudenten in afwachting van wat komen gaat…” Het standaard intro bij de Journalistieke Arena van ‘presentator’ en docent schrijvende-journalistiek Hans Pfauth. Een intro dat je voor een seconde het gevoel geeft dat je in een echte arena bent beland, waar een spannend optreden op het punt staat om te beginnen. Vervolgens loopt de ‘gast van vandaag’ naar voren, zitten de studenten gereed met hun notitieboekjes en kan de strijd beginnen…


1 september
Tijs van den Brink – Journalist en presentator van o.a. ‘Adieu God?’ en ‘Knevel & van den Brink’.
De eerste journalistieke arena is een feit met gast Tijs van den Brink. Voor mij persoonlijk een voorbeeld binnen de journalistieke wereld. Religie en objectieve journalistiek is soms lastig te combineren, maar hij doet dit met een enorme zelfverzekerdheid. Hij vertelde ons over het interviewen van mensen en wat daar allemaal bij komt kijken. En op de vraag “wat vindt u belangrijker, uw gezin of uw carrière?” antwoordt hij: “kinderen staan aan je graf, kijkers niet.” Een wijze man met een mooi verhaal. Ik heb genoten!


10 september
Riekelt Pasterkamp – freelance journalist/presentator/auteur/ debatleider/fotograaf en eigenaar van journalistieke bedrijf: TekstPast.
Na ruim 21 jaar werkzaam te zijn geweest bij het Reformatorisch Dagblad startte hij in 2009 zijn eigen journalistieke bedrijf. Riekelt kwam in de arena met een duidelijk doel, studenten enthousiast maken voor het werk als freelancer. Een hele opgave na al het negatieve geluid dat we hierover hadden gehoord. Maar ik kan met blijheid meedelen namens mezelf en de rest van de eerstejaars studenten dat hij hier voor 100% in is geslaagd!

14 september Leendert de Keijzer – freelancejournalist en eigenaar van: De Mediakeijzer.
‘Verhalen vertellen die niemand anders verteld.’ Eén van de redenen om journalist te worden volgens Leendert de Keijzer. Een prachtig doel dat ik volledig met hem deel, mijn aandacht was dan ook direct getrokken toen Leendert zijn verhaal begon. Zonder heel lang na te denken reisde hij af naar Sierra Leona om een documentaire te maken over tropenarts Erdi. Zij waagde haar leven voor haar ziekenhuis en de mensen in het ebola-gebied. Een prachtige ervaring voor Leendert, met het doel kijkers dichter bij de werkelijkheid te brengen.

21 september Ton van der Ham – Onderzoeksjournalist bij de documentaire-reeks Zembla.
Halverwege het eerste blok was ons als studenten één ding heel erg duidelijk geworden ‘De toekomst en het werkveld van de journalistiek is niet heel rooskleurig.’ Er klonk dan ook een luid gejuich toen Ton van der Ham zei “De content, het onderzoeken en het naar bovenbrengen van het échte verhaal blijft altijd… als journalisten dit niet doen, wie dan wel?” Ton vertelde ons over zijn ervaringen binnen de onderzoeksjournalistiek en het belang van de ethiek die hierbij komt kijken. Het weergeven van het échte verhaal en het betrappen van de werkelijkheid. Ton, bedankt voor dit enorm inspirerende uur! En als het aan mij ligt is onderzoeksjournalistiek over tien jaar nog lang niet ‘oldschool’!

5 oktober Kim Einder – Eindredacteur voor jongerenkrant 7Days en Kidsweek.
Nog maar 25 jaar en al een prachtige cv. Kim Einder is het levende bewijs dat een vaste baan in de journalistiek nog altijd mogelijk is. Tijdens haar ‘optreden’ in de arena vertelde ze ons over haar tijd als binnen-en buitenlandredacteur bij het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP). Over hoe ze daar leerde dat de een zijn dood, de ander zijn brood kan zijn. Voor een uitgebreider verslag verwijs ik u door naar een eerder geschreven blogpost. > https://itsamuse.com/2015/10/08/journalistiek-en-emoties/

12 oktober Ernst-Jan Pfauth – medeoprichter en uitgever van De Correspondent.
We eindigden het ‘arena-seizoen’ gepast met een ware ‘blogarena’. Ernst-Jan Pfauth (Ja, de zoon van docent Hans Pfauth) nam ons mee in zijn bloggeschiedenis en gaf ons aan de hand daarvan verschillende tips om je blog kwalitatief goed te maken en op de kaart te zetten. “Bloggen is moeilijk. Als je het goed wilt doen moet je er veel tijd in steken, soms wel elke dag. Je geeft heel veel, maar het zal voelen alsof er maar een paar mensen op de tribune zitten. Toch moet je gewoon beginnen, elk artikel is de moeite waard. Je moet het zien als een persoonlijk notitieboekje waar je je gedachten en ideeën ordent.” Prachtige waardevolle tips en een bemoediging om door te gaan in dit moeizame begin. “Voor nu voelt het nog als een bijna leeg stadion, maar de aanhouder wint!”


Stuk voor stuk prachtige mensen met mooie levenslessen. Een eer om hun verhalen aan te mogen horen en een verrijking voor mijn beginnende carrière als journalist!
Bedankt!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s