De verborgen waarheid: Monsanto

Wat als je betaald wordt om te zwijgen? Als je het wilt uitroepen over het onrecht dat je ziet, maar niemand je hoort? Wat als je je werk niet meer normaal kunt doen en je talenten niet kunt inzetten?

Dit overkomt mensen over de hele wereld die de waarheid ontdekken achter het werk van de Amerikaanse GMO-multinational Monsanto. Voor een journalist eindigt dit zwijgen vaak met een mooie som geld, maar voor een boer in India is er soms geen andere uitweg dan het plegen van zelfmoord…

Monsanto is een zaadveredelingsbedrijf en een wereldmarktleider op het gebied van het genetisch manipuleren en patenteren van zaad. Het bedrijf produceert onder andere ook onkruidbestrijdingsmiddelen (Roundup). Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is dit middel gevaarlijk en bevat het kankerverwekkende stoffen. Doordat Monsanto werkt aan de stabilisatie van productiemethodes in de agrarische sector, dragen zij bij aan ten minste een derde van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. Ook zijn ze grotendeels verantwoordelijk voor de uitputting van de bodem en water, het uitsterven van verschillende diersoorten, de afnemende biodiversiteit en de verplaatsing van miljoenen kleine boeren wereldwijd.

Het is al bijna niet te bevatten dat een multinational, een bedrijf waar we juist alleen maar het goede van verwachten en ons vertrouwen geven, schuldig is aan dergelijke praktijken. Daarom heeft het volgende mij werkelijk gechoqueerd; in het verleden heeft Monsanto zich meerdere malen schuldig gemaakt aan massamoorden. Een groot voorbeeld hiervan heeft plaatsgevonden tijdens de Vietnamoorlog. Monsanto was in de jaren ’50 verantwoordelijk voor de ontwikkeling en distributie van Agent Orange. Het ontbladeringsmiddel dat gedurende de Vietnamoorlog door de VS veelvuldig gesproeid werd. Dit middel veroorzaakte bij het grootste deel van de Vietnamese bevolking ernstige ziektes zoals de ziekte van Hodgkin, verschillende soorten kanker in de luchtwegen en het disfunctioneren van het zenuwstelsel.
Vandaag de dag wordt in India een alarmerende golf van zelfmoorden gekoppeld aan de praktijken van Monsanto. In plaats van traditionele gewassen hebben ze de arme en slecht opgeleide boeren wijs gemaakt om GMO-katoen te laten groeien. Helaas bleek al snel, dat het zaaigoed in India niet zo effectief was en ook de gevolgen niet zo rooskleurig waren als Monsanto had beloofd. Dit leidde tot 290.000 zelfmoordgevallen onder boeren, omdat zij de financiële last van de hoge prijzen en het falen van het GM-zaaigoed niet konden dragen.

Waarschijnlijk heeft u net als ik nog niet eerder iets gehoord over deze historische gebeurtenissen. En vraagt ook u zich af “Hoe heeft zo’n grote multinational al zo lang ongestoord zijn gang kunnen gaan met alle gevolgen van dien?”. Persoonlijk heeft de kwestie mijn interesse gewekt en zal ik er verder onderzoek naar gaan doen. In de mediawereld is het een taboe om hierover te praten, ondanks alle mensenrechten die worden geschonden. Juist om die reden is het in mijn ogen belangrijk om dit onderwerp bespreekbaar te maken.


Een groep van internationale professionals, onderzoekers en milieuactivisten
– The Monsanto Tribunal – zijn een rechtszaak gestart tegen Monsanto. Deze rechtszaak zal plaats gaan vinden in het Internationaal Gerechtshof te Den Haag van 12 tot en met 16 oktober 2016. Het heeft als doelstelling om de beschuldigingen aan het adres van Monsanto te beoordelen en om de schade veroorzaakt door deze multinational te evalueren.

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s