“Het nieuws: Een gebruiksaanwijzing” Alain de Botton

“Vroeger… toen was alles beter.” Tenminste als je je opa en oma moet geloven, want de wereld van tegenwoordig. Tja, daar valt niet veel positiefs meer over te vertellen. We rennen en vliegen overal naartoe en hebben amper tijd meer voor écht contact.

Met de komst van smartphones en social media heeft er een grote verandering plaatsgevonden in onze maatschappij. We kunnen zonder moeite de hele dag in contact staan met vrienden en familie, hebben toegang tot een berg aan informatie en kunnen de hele dag door nieuws tot ons nemen. En vooral dat laatste is waar schrijver Alain de Botton zich druk over maakt. Want zijn wij mensen wel in staat om dit nieuws op een gezonde manier te doseren? Zien we het wel in perspectief? Begrijpen we nog wel wat we lezen? En lezen we nog wel écht het verhaal? ‘Nieuws lezen, dat is iets wat een gebruiksaanwijzing nodig heeft!’ moet Alain de Botton gedacht hebben toen hij begon met schrijven van dit boek.

“Om de tien minuten je mobiel checken en nieuws tot je nemen is net zo vanzelfsprekend geworden als ademhalen” beweert Alain. En zijn doel was om ons even uit die routine te halen en bewust te laten worden van de ernst van het nieuws en wat voor invloed het op ons heeft. In zijn boek maakt hij vooral gebruik van voorbeelden uit het nieuws in de categorieën politiek, economie, maar bijvoorbeeld ook wereldnieuws en beroemdheden. Hij prikkelt je door je te laten nadenken over in hoeverre nieuws nog emotie oproept. Want consumeren wij het nieuws eigenlijk niet alleen om onze eigen onbevredigende zoektocht naar geluk te stillen. Want zeg nou zelf, al die ellende in het achtuurjournaal is gelukkig een ver-van-je-bed-show!

Mijn conclusie na het lezen van het boek is dat ik nog meer een gebruiksaanwijzing nodig heb voor het lezen van nieuws dan ik van tevoren had. De beloofde gebruiksaanwijzing is namelijk ver te zoeken en in plaats van het geven van antwoorden roepen de voorbeelden van Alain bij mij alleen maar meer vragen op. ‘Nieuws in meer perspectief gaan zien’, daar is hij in mijn ogen wel in geslaagd. Ik werd tijdens het lezen letterlijk even stilgezet om na te gaan denken over hoe ik in mijn dagelijks leven nieuws lees en verwerk. Een lesje zelfreflectie met een duidelijke eyeopener om mee te nemen voor in de toekomst. Een aanrader voor iedereen die ‘iets’ heeft met nieuws!

 

 

3 vd 5 sterren

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s