“IS – Tot alles in staat” Hans Jaap Melissen

IS. De hele wereld kent deze twee letters, die een klein maar levensgevaarlijk woordje vormen. Een terreurgroep die midden in de chaos van Irak en Syrië de kans zag om een Islamitische Staat uit te roepen. Door verschillende aanslagen en burgeroorlogen heen is het Westen overdondert en laat IS zich niet zomaar verslaan. Maar wie zijn deze mensen precies, wat willen ze, waar komen ze vandaan en wat is hun achtergrond?

In dit boek neemt oorlogsverslaggever Hans jaap Melissen de lezer mee in zijn bevindingen rondom de opkomst van de IS. Van New York net na 9/11 tot aan de oorlogen in Syrië en Irak, hij heeft alles met eigen ogen gezien. En is om die reden in staat om in zijn boek op een duidelijke manier uit te leggen hoe een onbeduidend groepje rebellen kon uitgroeien tot de meest meedogenloze terreurbeweging ooit.

Collega’s worden onthoofd en andere journalisten worden ontvoerd, maar dat houdt Hans Jaap nooit tegen om te stoppen met zijn reis. Naast de geschiedenis die hij verteld over de burgeroorlogen geeft hij ook een kijkje in zijn eigen leven als correspondent. Hij betrekt de lezer bij de zware keuzes die hij moest maken en de risico’s die hij daar mee nam. Dit zorgt voor een gezonde portie emotie en spanning tijdens het lezen.

In het boek wordt onder andere beschreven hoe de interventies van de Verenigde Staten in Irak en Afghanistan en het vertrek van Amerika de snelle groei van IS hebben mogelijk gemaakt. Want ondanks het feit dat de wereld pas vanaf 2014 kennis heeft gemaakt met IS, is dit geen organisatie die plotseling vanuit het niets is ontstaan. Een enorme reeks aan gebeurtenissen heeft de oprichting en razendsnelle groei van IS mogelijk gemaakt.

Een buitengewoon goed journalistiek boek en één van de meest recent geschreven boeken over IS. Een aanrader voor iedereen die zich wil verdiepen in het Midden-Oosten!

 

5 vd 5 sterren

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s