Zika-virus: Een wereldepidemie?

Begin deze week is er door de wereldgezondheidsorganisaties(WHO) een wereldwijde noodtoestand uitgeroepen. Dit komt door de grootste epidemie van het zika-virus ooit, dat is losgebroken in Zuid-Amerika. Er wordt gevreesd voor miljoenen besmettingen met ‘verwoestende gevolgen’.

Het zika-virus wordt overgebracht door de zogeheten Aedes aegypti-mug in tropische gebieden. Een op de vier mensen die besmet raakt ontwikkelt ook daadwerkelijk ziekteverschijnselen zoals koorts, huiduitslag, oogontsteking, gewrichtspijn en hoofdpijn. Na een week is het virus in de meeste gevallen weer genezen.

Wat het verhaal veel heftiger maakt is de vorm van besmetting bij zwangere vrouwen, omdat het virus gevaarlijk is voor ongeboren baby’s. Sinds vorig jaar worden er opvallend veel kinderen in Brazilië geboren met een zeldzame afwijking ‘microcefalie’ ofwel een te kleine schedel. Alles wijst op een verband met het zika-virus. Inmiddels zijn er al duizenden baby’s met deze aandoening geboren in Midden-en Zuid-Amerika en worden er bijna vijftig sterfgevallen onderzocht. Zwangere vrouwen in Brazilie leven in angst, slaan voorraden anti-muggencremè in en dragen midden in de zomerhitte zo veel mogelijk kleding met lange mouwen.

Waarschijnlijk is het virus al in 2014 meegekomen met de Afrikaanse bezoekers voor het WK voetbal en spreid het zich nu razendsnel uit. Inmiddels is de eerste besmetting met het virus vastgesteld op het vaste land van de Verenigde Staten en hebben al dertien vakantiegangers het meegenomen naar Nederland. De mug zelf zou niet kunnen overleven in Europa, maar besmetting via bloed of sperma wordt niet uitgesloten.

Een heftige ontwikkeling die veel te lang verborgen is gebleven. Vorig jaar werden er al 141 kinderen geboren met de schedelafwijking, maar nooit werd hierover bericht in de media. Pas sinds het virus zich verspreid en de slachtoffers oplopen tot in de duizenden verschijnen de eerste nieuwsberichten op grote media. Vooral het arme noordoosten van Brazilië is zwaar getroffen, wellicht is dit de reden dat het voor een lange tijd als ‘niet belangrijk genoeg’ werd beschouwd. Lastige journalistieke vragen komen naar boven en kwesties over mensenrechten worden aangewakkerd.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s