Bij voorbaat Angst

“Angst is een emotie veroorzaakt door een waargenomen of beleefde bedreiging, die meestal leidt tot een vermijding of ontwijking daarvan.”

 

Angst voor een ziekte als kanker die zomaar een dierbare wegneemt. Angst voor het overlijden van je langzaam aftakelende opa of oma. Angst voor het opgroeien en zelfstandig worden van je kinderen. Angst voor het dichterbij komen van de oorlogen die je ziet op tv. Angst om een slecht cijfer te halen voor een belangrijk tentamen. Angst voor een ongeluk als je in de auto of een vliegtuig stapt. Angst om je baan kwijt te raken en geen inkomen meer te hebben. Angst om alleen te blijven en nooit de ware te ontmoeten. Angst omdat je niet weet hoe de toekomst eruitziet…

Angst, een diepgewortelde emotie die we allemaal herkennen. En of het nou een ernstige situatie is of niet, dat maakt eigenlijk helemaal niet uit. We ervaren het allemaal op onze eigen manier en die verschilt per persoon. Maar een ding hebben we allemaal gemeen, angst is een van de moeilijkste emoties om mee te dealen.

Vrijdagnacht 13 november 2015, een nacht waarin de wereld even stil stond. Want naast verdriet, frustratie, woede en machteloosheid voelde iedereen één gemeenschappelijke emotie… Angst. De gruwelijkheden die voorheen een ver-van-je-bed-show leken en zich beperkten tot het Midden-Oosten, kwamen nu opeens akelig dichtbij en namen een beangstigende realiteit met zich mee. Opeens was ‘gewoon naar een concert gaan’, niet meer zo normaal. En kon iedere vluchteling die ons land binnenkwam een dubbele agenda hebben.

Een paar maanden later is deze angst voor een groot deel weer weggeëbd en sluiten we een aanslag misschien niet uit, maar beheerst het ons leven ook niet meer zo intens. De grote vraag die overblijft is dan nog ‘Waren onze angsten wel reëel? En bracht het niet alleen maar onnodige zorgen met zich mee?’

De feiten zijn dat we ondanks onze angsten gewoon door gingen met het voorzien in onze dagelijkse behoeften. De economie stond niet stil en we bleven investeren in ons sociale leven. Blijkbaar heeft een mens het in zich om de verlammende werking van angst te negeren en uiteindelijk zelfs te overwinnen. Daarnaast kunnen we concluderen dat het de saamhorigheid in de samenleving versterkt en op die manier dus een positieve uitwerking heeft. Als het je niet verlamt kan het je enkel alert maken en op die manier hoeft angst in een vroeg stadium niet slecht te zijn. Het is een menselijke emotie die te overwinnen is en dat is best een geruststellende gedachte.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s