Bloggen is slecht voor je rug

Dit is Raif Badawi.
Hij is 32 jaar.
Heeft een vrouw en drie kinderen.
Is opgegroeid in Saoedi-Arabië.
Blogt en heeft een eigen website.

En vanaf daar krijgt zijn verhaal meteen een andere wending. Want Raif besloot niet om te gaan schrijven over een sport die hij leuk vindt of om een website te maken over natuur en milieu. Nee, Raif creëerde een platform voor ‘Vrije Saoedische Liberalen’. Op deze website had hij kritiek op de rol van religie in de Saoedische samenleving en bekritiseerde hij religieuze leiders en de overheid. Daarnaast werd het forum gebruikt voor sociaal en politiek debat. Wat hij van tevoren waarschijnlijk niet had verwacht is dat zijn site de grootste online fora van Saudi-Arabië zou worden. Ondanks dit grote succes kwam er ook veel kritiek en dit niet alleen vanuit de bevolking.

Op 17 juni 2012 werd hij gearresteerd en veroordeeld wegens het afzetten tegen de politisering van de islam. Raif wist te ontkomen aan de straf doordat hij tijdens de zitting in Djedda driemaal de islamitische geloofsbelijdenis uitsprak. Maar op 30 juni 2013 werd de blogger veroordeeld tot 600 zweepslagen en zeven jaar gevangenisstraf wegens belediging van de islam.

Nu is Raif een gewetensgevangene.
Zijn vrouw en kinderen zijn gevlucht.
Zeven jaar cel is tien jaar geworden.
9 jan. 2015 kreeg hij 50 zweepslagen.
Voor de overige 550 is hij nu nog te ziek.

Zijn vader heeft hem op de Saoedische tv afgevallen en bood aan zijn zoon zelf te executeren. Zijn advocaat is veroordeeld wegens het opzetten van een mensenrechtenorganisatie. Zijn zus die ook mensenrechtenactivist is, werd begin januari opgepakt. Het lijkt een uitzichtloze situatie en Raif noemt het een wonder dat hij nog leeft.

Daarom heeft hij een boek geschreven over het ondergaan van zijn straf “1000 zweepslagen: waarom ik zeg wat ik denk”. Ook is hij tijdens zijn gevangenschap genomineerd voor de Nobelprijs voor de vrede en besloot het Europees parlement hem op 29 oktober 2015 de Sacharovprijs te verlenen.

Aan eer voor zijn werk geen gebrek. Maar dat doet niets af aan het feit dat Raif het gigantisch zwaar heeft en het in een dergelijke situatie moeilijk is om te blijven hopen. Gelukkig zijn er enorm veel mensen die dat voor en met hem doen. Zo staan er al 65 weken op rij, namens Amnesty International, twee vrijwilligers te protesteren bij de Saudische ambassade in Den Haag voor de vrijlating van Raif en andere Saoedische gewetensgevangene. Ook zijn vrouw steunt haar man waar ze kan en verschillende Europese landen hebben Saoedie-Arabië verzocht om Raif vrij te laten.

Het is onmenselijk wat Raif overkomt en druist in tegen alle mensenrechten. Ook is het onvoorstelbaar dat bloggen over je eigen mening zo’n impact kan hebben. Iets om over na te denken, actie voor te voeren en te blijven hopen op gerechtigheid.

 

 

Wil je ook iets voor Raif doen? Kijk dan even hier:

https://www.amnesty.org/en/latest/campaigns/2015/01/five-ways-you-can-help-raif-badawi/

Advertenties

2 gedachtes over “Bloggen is slecht voor je rug

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s