Journalist als content maker

International Justice Mission is een christelijke mensenrechtenorganisatie die strijd tegen moderne slavernij en uitbuiting. Ze werken in bijna twintig gemeenschappen in Afrika, Latijns-Amerika, Azië en Zuidoost Azië en zijn op dit moment de grootste anti-slavernij organisatie wereldwijd. In Nederland is een veldkantoor gevestigd in Den Haag. Doormiddel van grootschalige bevrijdingsacties onder leiding van gebed strijden ze onder andere voor:

  • De bijna 2 miljoen kinderen die worden uitgebuit in de sekshandel
  • De 1 op de 5 vrouwen die tijdens hun leven slachtoffer worden van verkrachting of aanranding
  • De bijna 36 miljoen mensen die worden vastgehouden in slavernij
  • De 1,5 miljard armste mensen die in 2020 zullen leven zonder zekerheid dat zij hun huis en land waar ze recht op hebben, kunnen behouden

IJM beschikt als organisatie vooral over communicatieve functies, om het werk dat ze doen op een zo goed mogelijke manier bij de donateurs terecht te laten komen. Een van deze manieren is het bijhouden van een zelfgeschreven blog, die onderdeel uitmaakt van hun website. Ze vertellen hier de verhalen over hun bevrijdingsacties en delen hun reiservaringen. ‘Een blog? Maar is dat niet meer iets journalistieks?’ Een terechte gedachte, want dat klopt helemaal.

Steeds meer hulporganisaties en communicatieve bedrijven maken gebruik van journalistieke kwaliteiten. ‘Het verhaal bij de mensen brengen’, staat centraal en blijkt dé nieuwe manier te zijn om mensen aan je te binden. Advertenties in tijdschriften worden steeds meer gemaakt met hulp van een journalistieke aanpak. De journalist wordt gezien als ‘content maker’ en is veel beter dan een pr, marketing of reclamebureau in staat om te denken in ‘audience first’. Dit is nodig om je in te denken vanuit de lezers. Waar hebben zij behoefte aan? Waar liggen ze ’s nachts wakker van? Hoe kan ik helpen hun te amuseren?

Uiteraard is niet iedere journalist hier geschikt voor en zijn de kwaliteiten om te interviewen en achtergrondartikelen te schrijven een vereiste. Toch zal deze ontwikkelingen in de toekomst gaan zorgen voor een verschuiving binnen de journalistiek. Baanperspectief wordt uitgebreid en journalisten worden op andere gebieden ingezet. Wat mij betreft een prima ontwikkeling!

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s