Omzien

Hoe vaak per dag sta je stil bij wat je uitstraalt naar een ander? Hoe reageer je op de jongen die naast je zit in de trein? Lach je vriendelijk naar de man die je op straat een krant aanbiedt? Maak je een praatje met de receptioniste? En besteed je aandacht aan dat ene meisje dat altijd alleen zit op school?

Een tijdje terug las ik er een boek over, hoe kleine oorzaken grote gevolgen kunnen hebben. Ze kunnen een keten van gebeurtenissen veroorzaken. Slechte energie roept immers slechte energie op en wie iets aardigs doet, krijgt iets goeds terug. Het verhaal speelde zich af in de tijdsduur van één dag. ’S ochtends stond een vrouw met een slecht humeur op, waardoor haar man somber het huis verliet. Op zijn werk straalde hij zijn slechte humeur aan alle kanten uit en had daarmee invloed op de emoties van andere. De meeste mensen zaten zo lekker in hun vel dat de man hun niets deed, maar een enkeling voelde zich al niet fijn waardoor hij de druppel was. De keten van slechte gebeurtenissen verspreidde zich over nog vijf andere en barste uiteindelijk in een zelfmoord aan de andere kant van het land. De man vroeg ’s avonds aan zijn vrouw wat er die ochtend toch aan de hand was geweest, waarop zij antwoordde “Niets, te onbelangrijk voor woorden.”

Is dit verhaal te ver gezocht? Misschien. Maar ergens zorgt het toch voor een eyeopener en zit er een belangrijke boodschap in verwerkt. Een conclusie die ik pas trok toen ik afgelopen week het volgende verhaal las:

“Op een dag zag ik een jongen uit mijn klas naar huis lopen. Hij heet Kyle. Hij sjouwde al zijn boeken met zich mee. Ik dacht: waarom zou iemand op vrijdag al zijn boeken meebrengen? Terwijl ik door liep zag ik hem struikelen en in de modder vallen. Zijn bril vloog van zijn gezicht en zijn boeken vielen uit zijn handen. Ik had medelijden met hem en rende naar hem toe. Hij kroop over de grond op zoek naar zijn bril. Ik zag tranen in zijn ogen. Ik gaf hem zijn bril en hielp hem overeind. ‘Hé, bedankt man!’ zei hij met een grote glimlach, die oprechte dankbaarheid uitstraalde. Ik pakte zijn boeken op en vroeg hem waar hij woonde. Hij bleek dicht bij mij in de buurt te wonen, maar ik had hem nog nooit gezien. De hele weg naar huis praatten we. Ik droeg de helft van zijn boeken. Hij was echt een hele coole kerel! Ik vroeg hem of hij samen met mijn vrienden voetbal wilde spelen. ‘Ja’ was zijn antwoord.

Hoe beter ik Kyle leerde kennen, des te leuker ik hem vond. Mijn vrienden dachten daar precies hetzelfde over, Kyle werd enorm populair op school. De jaren daarna werd we beste vrienden. We gingen allebei iets anders studeren en verhuisden naar verschillende plaatsen. Toen hij na een aantal jaren afstudeerde, nodigde hij me uit voor zijn diploma-uitreiking.

Zijn speech was heel bijzonder: ‘Afstuderen is een tijd om mensen te bedanken. Ouders, docenten, maar bovenal je vrienden. Een vriend zijn voor iemand is het mooiste cadeau dat je kunt geven aan een persoon. Ik zal jullie mijn verhaal vertellen…

Ik keek hem aan met ongeloof toen hij vertelde dat hij enorm gepest was en eigenlijk zelfmoord had willen plegen in het weekend dat ik hem voor het eerst ontmoette. Hij had zijn kluisje schoongemaakt en al zijn boeken meegenomen, zodat hij zijn moeder die moeite bespaarde. Hij was van plan om nooit meer terug te komen op school. Hij keek moeilijk, maar lachte eventjes naar mij. Kyle vervolgde zijn speech: ‘Gelukkig nam iemand de tijd om met mij te praten. Mijn vriend redde mij van de dood.’ Ik zag zijn ouders naar mij kijken. Ze lachten dankbaar.”

 

Zo blijkt maar dat je met een simpel gebaar, enorm veel voor iemand kan betekenen. We ontmoeten iedere dag mensen, waar we bewust of onbewust een impact op hebben. Daar kunnen we niets aan veranderen, wel kunnen we telkens weer de keuze maken of dat een goede of een slechte impact gaat zijn.

Advertenties

Een gedachte over “Omzien

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s