“Het Maakbare Nieuws” Antwoord op Joris Luyendijk

‘Het Maakbare Nieuws’ kwam vijf jaar geleden uit als antwoord op de ophef die Joris Luyendijk teweeg had gebracht in het Nederlandse journalistieke medialandschap met zijn boek ‘Het zijn net mensen’. Monique van Hoogstraten en Eva Jinek stelde het boek ‘Het Maakbare Nieuws’ samen, waarin ze achttien vooraanstaande journalisten (radio, tv en krant) vroegen naar hun manier van werken en naar hun visie op de buitenlandjournalistiek. Op die manier beweren ze een antwoord te geven op het verhaal van Luyendijk.

Om allereerst een duidelijker beeld te krijgen van het boek ‘Het zijn net mensen’ van Joris Luyendijk, verwijs ik u door naar mijn eerder geschreven recensie “Het zijn net mensen” Joris Luyendijk .

Met het boek ‘Het zijn net mensen’ behaalden Luyendijk enorm veel succes. Zijn kritiek op de verslaggeving uit het Midden-Oosten, maar in feite op de objectiviteit van de journalistiek in het algemeen, raakte duidelijk een snaar. Hij verkocht 200.000 exemplaren en er stonden rijen voor de zalen waar hij sprak.

Maar de grote vraag die overblijft was ‘had hij ook gelijk?’. In ‘Het Maakbare Nieuws’, gaan een grote groep correspondenten in op de stellingen van Luyendijk. Waarbij de toon met de titel van het eerste hoofdstuk al wordt gezet ‘Het ongelijk van Joris Luyendijk’.

In het eerste deel van het boek proberen de correspondenten duidelijk te maken hoe ze werken, op deze manier wordt er op een interessante manier een kijkje gegeven in de buitenlandjournalistiek. Wat mij echter al meteen opviel, was de manier waarop Luyendijk wordt neergezet. De intentie van de schrijvers is duidelijk om zich af te zetten tegen hem en op een gegeven moment gaat dat irriteren. Naar mijn mening doet het afbreuk aan de mooie verhalen die ze zelf te vertellen hebben. Ik vind het dan ook niet zo zeer een ‘antwoord’ op Joris Luyendijk maar meer een ‘tegenboek’ of af en toe zelfs een ‘persoonlijke aanval’.

Uiteindelijk blijken de ideeën van Luyendijk ook weer niet zo schokkend te zijn dat alle correspondenten in deze bundel er naartoe blijven verwijzen. In feite dwalen sommigen (gelukkig) vrij ver af en delen hun eigen opvattingen over het werk als journalist. In het laatste hoofdstuk geeft Tim Overdiek als tip mee om te bloggen of te twitteren over de manier waarop een verhaal tot stand komt of over wat je in een krant niet kwijt kon. Dat zou volgens hem een hoop frustratie moeten schelen.

Bert Hendriks, Midden-Oosten deskundige bij de NOS, vindt het boek van Joris Luyendijk een goede handleiding voor de beginnende correspondent. Maar vermeld ook dat het daarna wel verstandig is om ter relativering dit boek te lezen.

En daar ben ik het mee eens, beide boeken zouden niet mogen ontbreken op de journalistieke leeslijst! De meest belangrijke knelpunten binnen de journalistiek worden aan de kaak gesteld en door een breed scala aan ervaren correspondenten onderbouwd, weerlegd of beaamt.

 

 

4 vd 5 sterren

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s