“Laat terreur je hoofd niet vullen!”

“De aanslagen in Parijs, waren door ISIS al in februari 2015 aangekondigd in hun propagandamagazine ‘Dabiq’.” Met een doordringende blik kijkt hij de zaal in. “Hier zie je een foto van Abu Umar al-Baljiki, het meesterbrein achter de aanslagen. In deze uitgave geeft hij een exclusief interview over zijn plannen. Hoe hij van plan was om te reizen tussen Syrië en België, hoe hij eruitziet in verschillende vermommingen en hoe hij met zijn vrienden aan wapens zou komen.” In de hoorcollegezaal klinkt een doodse stilte, terwijl iedereen hem vol verbijstering aanhoort. “Negen maanden later volbrachten ze hun plan. Het is bizar om te bedenken dat hij Europa nog in kwam. Het was ook eerlijk gezegd nooit een vraag óf ze zouden komen, maar wanneer…”

Toen ik begin september met wat klasgenoten door de redactie van het Nederlands dagblad liep, was ik al meteen gebiologeerd door de stapels papier op en naast het bureau van buitenlandredacteur Jan van Benthem. We raakten met hem in gesprek en al snel kwamen we erachter dat het grootste deel van zijn werk bestond uit het inlezen en schrijven over ISIS. Zijn interesses klonken door in het enthousiasme waarmee hij ons uitgebreid vertelde over zijn manier van werken. Het bleek al snel dat een man die zich al 22 jaar lang bezighoudt met de ontwikkelingen rondom terreur in Syrië en Irak, niet genoeg had aan de dertig minuten verteltijd die wij hem konden geven. Dus lieten we hem beloven om ooit een gastcollege te komen geven op school en verlieten vol verwondering de redactie.

Een half jaar later besloot ik het heft in eigen handen te nemen en hem zijn belofte waar te laten maken. Ik stuurde een mail naar de ‘Journalistieke Arena’, (Collegereeks op mijn studie waar journalisten van buitenaf vertellen over hun ervaringen) waarna hij meteen werd uitgenodigd. 11 Februari was het zover, twee uur gevuld met de meest interessante en bizarre informatie over de grootste terreurgroep van dit moment wereldwijd. Maar bovenal liet hij ons ontdekken hoe simpelweg ‘kennis’ over de ideologieën van deze extremistische groepering het sterkste wapen is dat onze maatschappij kan beschermen en eindigde hij zijn verhaal met een belangrijke boodschap…

“Dit zijn de toegangscodes waarmee ik het tijdschrift ‘Dabiq’ download, alsjeblieft geen foto’s maken! Het kost onwijs veel tijd om ze te pakken te krijgen, met als reden dat de inhoud zo gruwelijk is dat niemand van jullie vannacht nog kan slapen. Ik laat daarom enkel een paar korte stukjes zien.” Hij vertelt ons over de inhoud, waarin ISIS vooral probeert om een zo perfect mogelijk beeld neer te zetten van hun ‘opkomende kalifaat’. “Op die manier proberen ze mensen te trekken om naar Syrië toe te komen met hun gezin. Op dit moment zijn ze met zo’n veertig-tot vijftigduizend man, waarvan twintigduizend uit het buitenland komen.” De reden dat ISIS hier zo succesvol in is, komt doordat ze meester zijn geworden in de moderne technologie en het online propaganda verspreiden van hun afgrijselijke middeleeuwse praktijken. Dit is een fundamentele omwenteling om mensen te werven voor extremistische praktijken. En is daardoor sinds de Tweede wereldoorlog de eerste crisis waar zoveel buitenlanders heen trekken.

“Door mijn achtergrondkennis heb ik een ervaringskader ontwikkeld waar ik alles in kan plaatsen, op die manier sluit ik mij emotioneel af voor de dingen die ik zie.” En daar ligt volgens Jan het probleem van Europa op dit moment. “Wij zien een kort filmpje waarin mensen worden onthoofd en direct vullen onze gedachten zich met terreur, dat kun je geen plek geven. Maar de werkelijkheid is dat het filmpje eigenlijk een half uur duurde, waarin een speech werd gehouden over hun beweegredenen. Hierin leggen ze uit dat Allah hen zal belonen als zij doden en uiteindelijk in dienst van hem gedood zullen worden. Maar weet je? Een God die belooft dat je doodt en gedood zult worden bestaat niet.”

Zijn belangrijkste boodschap is dan ook dat we verder moeten kijken dan terreur. “Dat is het enige waar we op reageren en op die manier laten we ons bang maken en geestelijk gijzelen door die mafkezen! Laten we ervoor kiezen om niet langer meer kwetsbaar te zijn, door allemaal onze eigen geloofswortels weer terug te zoeken!”

Bedankt, Jan van Benthem.

 

 

Helaas heb ik moeten selecteren uit een enorme berg aan informatie die we kregen, het één nog interessanter dan het ander. Als je nog vragen hebt kun je me altijd bereiken, kijk hiervoor even bij ‘contact’.

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s